perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Antara Keyakinan dan Kefahaman..Pilihlah Kedua duanya!!

Go down 
AuthorMessage
wcx_yamaha
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-26
Age : 29
Location : kuala lumpur

PostSubject: Antara Keyakinan dan Kefahaman..Pilihlah Kedua duanya!!   Sun May 24, 2009 1:28 am

Cerita ini ialah satu kisah pabila mana Nabi Ibrahim meminta kepada ALLAH swt supaya menunjukkan kepadanya bagaimana sesuatu yang mati itu dihidupkan.

Maka ALLAH swt bertanya, apakah beliau tidak percaya?

Lalu beliau menjawab, sudah tentu percaya tetapi hanya supaya lebih memahami.

Maka ALLAH swt memerintahkan Nabi Ibrahim supaya mengambil empat ekor burung daripada jenis yang berbeza iaitu burung merak, ayam jantan, burung merpati dan burung helang. Selepas itu beliau perlu menyembelih keempat-empat ekor burung itu dan mencincang dagingnya lalu diletakkan di empat bukit yang berbeza.

Kemudian beliau diperintahkan Allah swt untuk memanggil kesemua bangkai burung-burung itu. Maka pada ketika itu Nabi Ibrahim menyaksikan sendiri bagaimana ALLAH swt menyatukan tulang-belulang haiwan-haiwan yang telah disembelih tadi dengan daging dan akhirnya diliputi oleh kulit dan ditumbuhi bulu, kembali kepada sedia kala. Maka berterbanganlah mereka kembali ke arah Nabi Ibrahim.@}---~~~---{@Satu kisah yang mudah namun terselit pengajaran yang tersusun hikmah padanya.


Pertamanya adalah berdasarkan kiasan empat ekor burung yang dicincang-cincang dagingnya itu. Itu membawa erti yang pada burung itu terdapat sifat keji. Kita sebagai manusia perlu memelihara diri daripada sifat-sifat itu.

Contohnya;

1. Jika dirujuk pada burung merak, ia memiliki sifat sombong dan bangga diri disebabkan kecantikan bulunya yang berwarna-warni hingga dapat menarik perhatian sesiapa yang melihatnya. Maka kita perlu menjauhi sifat demikian.

2. Sifat buruk ayam jantan pula adalah kegilaannya mengawan tanpa mengira masa dan tempat. Sikap buruk itu perlu kita hindari bersama.

3. Burung merpati mempunyai sifat yang paling digemari di kalangan masyarakat dunia iaitu malas. Sekiranya diperhatikan, burung ini adalah burung yang paling lewat mencelikkan mata pada waktu pagi sedangkan burung-burung lain sudah pun sibuk bekerja keras.

4. Keburukan sifat burung helang yang suka menyambar. Ini dapat dikiaskan dengan sikap sesetengah orang yang suka mencuri termasuklah 'menyambar' kasut orang lain di masjid, merangut beg tangan, merampas harta bukan milik sendiri serta menculik orang bagi mengisi masa lapang.

Pengajaran yang kedua pula dapat kita lihat adalah sikap Nabi Ibrahim yang sudah beriman, namun masih berusaha memahami sesuatu dengan lebih mendalam lagi. Maka, terdapat suatu perbezaan yang ketara antara 'kepercayaan' dan 'kefahaman'. Ini bermaksud, percaya adalah suatu perkara dan fahaman adalah suatu perkara yang lain.


Contohnya, apakah kita percaya kepada al-Quran?

Maka jelas jawapannya adalah YA.

Tetapi adakah kita memahami al-Quran?

Fikir-fikirkan.

Kepercayaan dan kefahaman itu perlulah selari dan terbentang pada setiap tindak-tanduk kita dalam kehidupan seharian. Bak kata orang, menjadi 'Manusia suluhan al-Quran'.

Dalam hidup ini, semakin meningkat usia kita, semakin tinggi nilai tanggungjawab pada ilmu.

Maka, sebagai seorang Islam yang beriman dan beramal dengan sempurna, kita perlu berusaha secara berterusan bagi mengkaji pembentangan kebenaran daripada al-Quran yang suci ini walaupun kita sudah mengakui yang kita sudah beriman dengannya.
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin
avatar

Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Antara Keyakinan dan Kefahaman..Pilihlah Kedua duanya!!   Sun May 24, 2009 5:03 am

memang tidak di nafikan..kita percaya pada Al Quran tp kita kurang memahaminya tp itu bukan maksud kita tak mempelajarinya... insyaallah dgn adanya artikel atau pendapat dr teman2 di sini akan dapat memberi serba sedikit ilmu untuk membuka mata hati kita memahami Al Quran.. satu je jgn berguru hanya dgn buku/artikel..rujuk pada mana2 guru agama
Back to top Go down
View user profile
 
Antara Keyakinan dan Kefahaman..Pilihlah Kedua duanya!!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.