perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share
 

 Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??

Go down 
AuthorMessage
wcx_yamaha
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-26
Age : 30
Location : kuala lumpur

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeSun Jun 14, 2009 7:38 pm

Masa kecil saya pernah memikirkan, memang perlukah seorang yang dewasa ber..dating.. sebelum melangkah ke alam perkahwinan? Kenapa saya bingung akan hal ini? Kecil-kecil lagi sudah gatal?

Bukan begitu.

Naluri kanak-kanak saya pada waktu itu merasakan tidak selesa dengan apa yang ditayangkan dikaca televisyen. Jikalau ceritanya tentang pasangan kekasih, sudah pasti ada adegan keluar makan berdua-duaan sebelum punya ikatan yang sah. Cerita tempatan apatah lagi luar negara, babak kekasih dilamun cinta sebelum berkahwin disusun dengan penuh teliti. Tetapi saya memang bingung. Memang perlukah begitu? Perlukah bercouple sebelum berkahwin? Nyata saya tidak selesa di awal usia kanak-kanak.Cinta Monyet

Alhamdulillah, semasa di sekolah rendah mahupun sekolah menengah saya jauh dari memahami erti ataupun mengalami cinta monyet. Istilah yang biasa tetapi sekadar mendengar. Ada sahaja rakan-rakan yang ber..cinta.. seawal darjah lima.

Saya bingung. Memang terlalu muda untuk memahami tentang perkara ini. Maka tidak hairanlah mengapa saya bingung ketika itu. Pelik dan mencari-cari sebab mengapa ada yang bercinta seawal usia di darjah lima.

Di sekolah menengah, lain pula ceritanya. Kisah bercinta menjadi lebih hebat. Mungkin merasakan diri lebih matang sedangkan baru menginjak remaja. Kisah cinta disekeliling saya bermacam-macam. Kenyataan-kenyataan seperti; batch kami bercinta seperti tukar baju (pelajar batch tersebut sering bertukar-tukar pasangan ibarat menukar baju setiap hari), ada senior mengaku dia bercinta untuk mencari pengalaman. Aduh! Saya menjadi semakin bingung. Benarkah ini semua?

Erti couple, cinta dan perkahwinan

Kini setelah saya berusia dua puluh dua tahun, saya semakin mengerti. Kisah pasangan berdua-duaan yang saya fikirkan semasa kecil, bukanlah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam. Bahkan, Islam sebagai cara hidup menggariskan cara yang cukup indah dan sempurna untuk mengikat pertalian antara adam dan hawa. Kisah cinta monyet yang membingungkan semasa di zaman sekolah juga dapat saya cari jawapannya.

Buku Tentang Cinta karangan Ustaz Pahrol banyak membantu saya untuk memahami isu ini. Tambahan pula, semasa saya di Kolej Yayasan UEM Lembah Beringin, forum Tentang Cinta telah diadakan. Panel-panel terdiri daripada Ustaz Pahrol sendiri, Ustaz Hashim (trainer Fitrah Perkasa) dan Ustaz Hasrizal. Panel yang hadir cukup berpengalaman kerana mereka jauh lebih dewasa dan sudah berkeluarga.


Islam dan Cinta

Islam menganjurkan lelaki dan wanita bertaaruf iaitu berkenal-kenalan sebelum mengikat pertunangan. Cara bertaaruf menjaga adab dan syariat. Pasangan tidak berdua-duaan tetapi ditemani oleh orang tengah mahupun ibu bapa sendiri.

Bercinta pula perlu punya tujuan. Apa tujuan cinta monyet? Sekadar suka-suka atau untuk mencari pengalaman? Jika benar, bukankah itu alasan-alasan yang menyedihkan?

Bercinta adalah berkasih sayang. Mampukah untuk kita berkasih sayang dengan seseorang yang asing jika kita belum mampu menyayangi ahli keluarga sendiri? Maka jika benar, kita berkasih sayang dengan orang luar perlu sama seperti berkasih sayang dengan ahli keluarga sendiri. Tetapi adakah perkara ini benar-benar berlaku di antara pasangan yang menyatakan diri mereka bercinta?

Bagi saya, untuk memahami istilah cinta, saya perlu memahami erti mencintai diri sendiri, mencintai ahli keluarga, mencintai rakan-rakan dan yang lebih utama mencintai Allah dan RasulNya. Saya perlu menguasai erti cinta ini sebelum mencintai seseorang yang asing - lelaki dalam hidup seorang wanita. Terlalu teoritikal? Pandai-pandailah mencari cara untuk amalinya.

Semakin dewasa saya semakin memahami dan lihat sendiri teori-teori cinta secara praktikalnya (bukan saya yang bercinta, tetapi melihat realiti disekeliling). Cinta itu perlukan kepercayaan dan tanggungjawab. Cinta itu memberi tanpa mengharap balasan. Teori ini memang benar untuk menyelesaikan masalah-masalah perkahwinan yang saya ketahui(bukan menjaga tepi kain orang, tetapi mungkin diri sudah cukup dewasa memahami permasalahan ini) . Perkahwinan yang memang bergelora.

Sesekali terasa takut pula memikirkannya. Tetapi seperti kata emak; Jalan ini mudah sahaja jika manusia ambil jalan yang lurus. Tetapi hakikatnya, ada yang memilih yang bengkang-bengkok.
Jual mahal?

Setelah berusia dua puluhan dan masih tidak berpunya atau tidak pernah ber..boyfriend.., maka masyarakat amnya masih mempunyai stigma bahawa tuan punya badan mungkin jual mahal. Nasihat seperti , jangan jual mahal nanti tidak laku dan sebagainya dilontarkan.

Persoalannya, setelah beberapa perkara seperti di atas dibangkitkan, adakah benar bahawa seseorang yang tidak ber..boyfriend.. itu wajar dikategorikan sebagai jual mahal atau memilih? Atau mungkin tuan punya badan sekadar menongkah norma masyarakat kerana tidak bersetuju dengan gejala couple yang dipandang sebagai satu kemestian dan kebiasaan? Atau mungkin tuan punya badan benar-benar memikirkan erti sebenar cinta dan berkasih sayang?Isu yang berat untuk difikirkan bersama. Masakan tidak, di dalam hadis daripada Nabi s.a.w. yang menegaskan dengan maksud bahawa :

"Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya".

Masakan cinta dan perkahwinan perkara yang main-main sekiranya sebesar ini ganjaran yang dijanjikan Allah.

Tulisan ini sekadar perkongsian yang sudah mula saya fikirkan sejak kecil lagi. Mencari-cari apakah formulanya sedangkan Islam memang ada jawapannya. Tulisan ini juga sekadar muhasabah diri dan mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah kepada pasangan yang diijabkabulkan sepanjang cuti ini. Tahniah dan selamat menempuh alam baru!
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior
salju

Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 35
Location : mesia

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeMon Jun 15, 2009 10:48 am

hehehe... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688

nak bahas pasal cinta, kawen semua nih sampai 10 tahun pun tak abes2. Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345

cuma bagi aku ler.. kalo nak bercinta jaga batas.

kalo rasa tak mampu jaga batas... jangan bercinta... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 809193

kalo teringin sangat nak bercinta dan tak mampu jaga batas.. cepat2 ler kawen.. Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688

kalo takde sesaper nak pinang (pempuan) atau tak cukup duit nak kawen (lelaki) maka berpuasalah... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 217756

Islam dah letak semua panduan dan cara. cuma kita ni.. sama ada kuat nak ikut.. ataupun tidak... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688

sama2lah muhasabah diri. dan aku sendiri mengaku.. aku pun tak beberapa mampu.. dan aku pun tak setabah itu dalam menangani isu cinta dan perkahwinan nih...

wallahualam..

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 217756
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police
lipanx_laut

Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeMon Jun 15, 2009 11:25 am

kalau asek basah je macam mana salju ? Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior
salju

Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 35
Location : mesia

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeMon Jun 15, 2009 12:37 pm

pose ler panx oi... tu pun mau tanya ka? adoi... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345

ingat dia sorang je ker ada masalah camtu... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 809193

ada orang yang dah kawen pun kena pose gak tau... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688 .... tak caya tanya orang yang dah kawen.... kan macan.. kan kan? Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 571166
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]
macan_sparrow

Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 40
Location : klang

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeMon Jun 15, 2009 1:51 pm

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688 betul tu salju pose ni lg seksa dari pose di bln ramadan Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688 pose ni lama kit berbuka Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688 elakkn ngok bnda yg membuatkn kesetiman Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345 bhsa pe aku guna ni Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345 Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345 tau dewan bsha & pustaka mau kena aku ni lariiiiiiiii cabuttttttttttttttt ...panx klu basah lap je ngan mop Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345 Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345 merokok jap la Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 287665

_________________________________________________
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? NagaapiBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? KekejamanBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Jack_Sparrow

hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
jimbet_______.sin4
Site Admin
Site Admin
jimbet_______.sin4

Posts : 206
Join date : 2009-04-12
Age : 34
Location : tmn astakona

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeMon Jun 15, 2009 1:55 pm

aku terasa makin ari da makin jauh korang suma melalut ni ...
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345 ni sume try ker per Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 726899 adess... mcm2 la .... lau topik2 camni xpon yg x kene mengene pon bole melencong ke arah yg xde kene mengene langsung ... :-w
x paham betul aku Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 994345

_________________________________________________
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Rule
Back to top Go down
View user profile http://www.klgc-3.forumotion.com
salju
senior
senior
salju

Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 35
Location : mesia

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeMon Jun 15, 2009 1:57 pm

macan. wakakaka

meh aku betoikan bahasa yang salah tuh.. Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 809193


Quote :
elakkn ngok bnda yg membuatkn kesetiman

bahasa betoinyer ialah:

"elakkan daripada melihat perkara-perkara yang boleh menimbulkan keghairahan"

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688

jangan bahasa je yang betoi.. tapi yang tu tak beberapa betoi..tak guna gak.. jgn

adoi.. apalah aku merepek nih... lari tajuk ka? : cabuttttttttttttttt nanti panx tangkap cabutttttttttttttttp/s rajin2kan pose dan solat sepertiga malam untuk mengurangkan keghairahan anda... harap maklum
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin
sriteddy™

Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitimeTue Jun 16, 2009 8:08 am

cinta tu perlu..klu tak idup sunyi je... Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 159678 tp klu couple tu..jaga la batas2nya..mcm panx tu mmg dh patut kawen pun Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 519688 asyik basah je Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 869229
xde bofpren or gepren bkn sbb jual mahal...zmn skg ni kena hati2..klu dulu tak jumpa atau tak dating..xpe gik sbb situasi wktu tu ala2 tradisional..lelaki pmpuan msh ada adab2 tp skg ni kena amik masa yg lama tuk kenal sesorng tu..zmn skg dh ala2 trendy huhu bkn saje kurang adab..tak beradab pun ade huhu.. kene memilih la jwpnya tp dlm pilih2 pun ade gak tersalah pilih Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 166410 cinta tu abstrak Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? 217756
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Empty
PostSubject: Re: Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??   Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Icon_minitime

Back to top Go down
 
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK??
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Brazilian raintree (before and after)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::CAKAP-CAKAP::..::TALKING PLACES::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
miss-lady (1280)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
sriteddy™ (1157)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
salju (1063)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
lipanx_laut (970)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
macan_sparrow (742)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
kuyie (668)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
raffey-sama (509)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
arb_mtq (432)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
luvfama (297)
Bercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_lcapBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Voting_barBercinta Ke Nak Jual MAHAL?? Rasa2 Anda Mcm Mana EK?? Vote_rcap 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.