perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 10 virus komputer terdahsyat

Go down 
AuthorMessage
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]
avatar

Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 39
Location : klang

PostSubject: 10 virus komputer terdahsyat   Wed Aug 05, 2009 1:27 pm

Brain,1986
brain merupakan 'virus sejati' pertama yang ditemui pada tahun1986.Virus itu tidaklah begitu merosakkan komputer tetapi ia menjadi titik tolak kepada ledakan industri malware.Ia turut menjadi pencetus idea kepada lebih 100,000 pencipta virus untuk dua dekat berikutnya.

Michelangelo,1991
MS-DOS virus yang paling teruk pernah ditemui.Michelangelo menyerang sektor pemancu cakera keras dan apa sahaja pemacu liut yang dimasukkan ke dalam komputer anda.
Selepas menyebarkan virus tersebut secara senyap selama berbulan-bulan,virus akan diaktifkan.Ia telah merosakkan data yang terdapat dalam berpuluh-puluh ribu komputer.

Melissa,1999
Dari segi taknikal,ia cecacing.Virus Melissa (dinamakkan bersempena penari bogel) melumpuhkan sistem emel sepenuhnya dengan komputer-komputer saling mengirim mesej yang banyak.Virus tersebut akan menghantar pelbagai emel kepada orang ramai.bagaimana,pencipta virus ini telah ditangkap dan dikenakan penjara selama 20 tahun.

ILOVEYOU,2000
Virus ini dikenali sebagai anatara virus pertama yang memgunakan helah agar pengguna membuka sesebuah fail.Ia mendakwa fail tersebut merupakansurat cinta yang dikirim kepada penerimanya.
Fail tersebut sebenarnya merupakan skrip VBS yang menghantar pelbagai e-mel 'kotor' dan menghapuskan beribu-ribu fail.perkara ini amat dasyat dan mengakibatkan 10 peratus komputer dunia terjejas dengan kerugian bernilai AS5.5 bilion.warga filipina,Reomel ramones disyaki pencipta virus ILOVEYOU ini.

Code Red,2001
Serangan virus Code Red tertumpu kepada server web.Ia merosakkan laman web dan melancarkan ke atas satu has IP termasuk White House.

Nimda,2001
Ia tercetus berdasarkan virus Code Red dan menyerang sistem melalui e-mel,laman-laman web dan sambungan In-tenet.Jika Nimda memasuki komputer selepas 22 minit,ia akan menjadi virus paling cepat merebak di intenet ketika itu.

Klez,2001
virus e-mel,Klez mempelopori teknik pengiriman pesanan-pesanan melalui e-mel dengan mendakwa Bill Gates ingin memberi wang percuma kepada anda.Ia membuat penerima e-mel klik pada e-mel berkenaan kerana tertanya-tanya ia benar atau palsu.

Slammer.2003
Satu lagi penyebar yang laju,cecacing ini menjangkiti kira-kira 75,000 buah sistem dalam 10 minit.Iamemperlahankan pengunaan internet untuk satu 'rayapan' seperti Code Red dan melenyapkan beribu-ribu laman web.

MyDoom,2004
my Doom paling cepat menyebarkan virus menerusi e-mel dalam sejarah.Ia menjangkiti komputer-komputer dan bergilir-gilir menghantar e-mel remeh.MyDoom pernah menyerang laman web cco.com,sebuah syarikat yang tidak terkenal yang kemudian mendakwa syarikat-syarikat lain bahawa kodnya telah digunakan dalam pengagihan Linux.

Storm,2007
STorm merebak melalui e-mel spam.Ia akhirnya menjangkit sehingga 10 juta buah koputer.

sumber:www.ontechnews.com

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior
avatar

Posts : 171
Join date : 2009-07-18
Age : 30
Location : ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: 10 virus komputer terdahsyat   Wed Aug 05, 2009 9:08 pm

nice share macan... :group:
Back to top Go down
View user profile
 
10 virus komputer terdahsyat
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Bad google redirect virus
» DEV PRO VIRUS CHECK WATCH OUT
» HIV (ERADICATOR EPIDEMIC) VIRUS DECK ***FOR FUN DUELISTS***
» Venus Versus Virus
» Internet and Anti-Virus Software

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::RUANGAN INFORMASI DAN MAKLUMAT::. .::INFORMATION::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.